Επικαιρότητα
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 19:19

Λόγω κρίσης και φορολογίας, η ΦΑΓΕ μεταφέρει την έδρα της στο Λουξεμβούργο

Την απόφασή της να μεταφέρει την έδρα της από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η ΦΑΓΕ, μία από τις πιο ιστορικές γαλακτοβιομηχανίες της χώρας.

Η διοίκηση της εταιρείας δικαιολογεί την κίνηση αυτή ως μια προσπάθεια να γίνει αποτελεσματικότερη η οργανωτική της δομή σε παγκόσμιο επίπεδο, μιας και αυξάνονται συνεχώς οι δραστηριότητες του ομίλου στο εξωτερικό.

Ωστόσο, παράγοντες του κλάδου αποδίδουν την απόφαση αυτή σε λόγους που σχετίζονται με την κρίση της ελληνικής οικονομίας αλλά και με την υψηλή φορολογία, ενώ άλλοι επαναφέρουν στο προσκήνιο σενάρια εξαγοράς της ΦΑΓΕ (και πιο συγκεκριμένα των εγχώριων παραγωγικών μονάδων).

Πάντως, η αλλαγή της έδρας αποτελεί, σύμφωνα με τη Standard & Poor's, θετική εξέλιξη από πιστωτικής άποψης, καθώς από την αξιολόγηση CCC της Ελλάδας πέρασε στην αξιολόγηση ΑΑΑ του Λουξεμβούργου, έστω και αν οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές.

Μάλιστα ο οίκος προβλέπει ότι η ΦΑΓΕ θα συνεχίσει να μειώνει την έκθεσή της στην Ελλάδα -σήμερα φθάνει στο 30% των συνολικών πωλήσεων- και να αυξάνει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.

«Μιμητές»
Οπως και να 'χει πάντως, η απόφαση της ΦΑΓΕ δημιουργεί έντονο προβληματισμό ότι θα έχει σύντομα και άλλους... «μιμητές», ειδικά αν η ελληνική οικονομία δεν παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης.

Θυμίζουμε ότι ανάλογες σκέψεις για μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν και από τις διοικήσεις άλλων μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων όπως είναι π.χ. η Coca Cola 3E, ο Μυτιληναίος, η Intralot, η S&B, η Folli Follie, η Παπαστράτος (Philip Morris) κ.ά.

Πηγή:
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
e-news.gr

Διαβάστηκε 3100 φορές

S5 Box